1. Home
  2. Блог
  3. Чи є зв'язок між сніданком та діабетом?

Чи є зв’язок між сніданком та діабетом?

Науковці виявили вже низку причин, які повокують розвиток у людей цукрового діабеиу другого типу. Майже всі вони зводяться до поганих звичок і нездорового способу життя. І ось ще одна, нова – на підтвердження тієї ж тенденції. Час сніданку в житті людини теж має важливе значення. Пізні сніданки втрачають якість і значення для тіла, занадто ранні ризикують не засвоїтися. То коли снідати, щоб не спровокувати хворобу, яка руйнує здоров’я? Вчені з Центру сну Школи медицини Фейнберга Північно-Західного університету Чикаго дали відповідь на це питання своїм новим дослідженням.

titleImage

Діабет – це хронічна хвороба, яка характеризується гіперглікемією або підвищеним рівнем цукру в крові. З часом це призводить до серйозного пошкодження багатьох систем організму, особливо нервів і кровоносних судин.

Фахівці з’ясували, що на рівень цукру в крові і на інсулінорезистентність може впливати час доби, в який людина приймає їжу. Вчені з північно-західного університету в Чикаго проаналізували дані майже 10,6 тис. дорослих пацієнтів.

Учасників розділили на три групи залежно від загальної тривалості прийому їжі, а також на шість підгруп залежно від того, в який час люди почали їсти протягом дня. У дослідженні не розглядалося, що саме піддослідні люди їдять на сніданок. Але цілком зрозуміло, що здоровіший вибір, наприклад цільнозернові пластівці або каші, відкривають ще більше можливостей для здорового сніданку.

З’ясувалося, що у тих людей, у яких час сніданку припадав на період між 06:30 – 8:30 ранку, була нижча інсулінорезистентність, незалежно від того, яку кількість часу вони витрачали на їжу протягом дня. “Ці результати показують, що час більш тісно пов’язаний з метаболічними показниками, ніж тривалість прийому їжі”, – підсумували автори дослідження.