1. Home
  2. Блог
  3. Метод підрахунку глікемічного індексу продуктів

Метод підрахунку глікемічного індексу продуктів

titleImage

Глікемічний індекс — це рейтингова система для продуктів, що містять вуглеводи. Глікемічний індекс показує, наскільки швидко споживання кожного окремого продукту змінює рівень глюкози у крові.

Продукти з високим глікемічним індексом

  • це цукор та солодощі, солодкі напої, білий хліб, помідори, білий рис.

Продукти з низьким і середнім глікемічним індексом

  • це деякі фрукти та овочі, зернобобові (горох, квасоля, боби, сочевиця, нут і маш), а також цільнозернові продукти, такі як вівсяні пластівці. Вони піднімають рівень цукру в крові повільніше.

Крім того, потрібно враховувати, що продукти, які містять або приготовані з використанням жиру та протеїнів, уповільнюють засвоєння вуглеводів, а отже — мають нижчий глікемічний індекс.

Для чого нам знати глікемічний індекс продуктів?

Продукти з низьким глікемічним індексом повільно вивільняють глюкозу, що потім потрапляє в кров, отже можуть допомогти вам довше бути ситими і таким чином контролювати апетит. Це допомагає підтримувати здорову вагу. Однак при цьому варто пам’ятати, що низький глікемічний індекс сам по собі не означає, що той чи інший продукт може бути частиною здорового харчування.

Пацієнтам з цукровим діабетом знання про глікемічний індекс продуктів допомагає контролювати рівень глюкози у крові. Однак потрібно враховувати і інші фактори, такі як кількість з’їдених продуктів, що містять вуглеводи. Дослідження показали, що саме розмір порції відіграє найбільшу роль у зміні рівня глюкози у крові після їжі. Важливе збалансоване, здорове харчування з пониженим вмістом жирів, цукру і солі, і з перевагою овочів та фруктів. Проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем щодо змін у харчуванні, які необхідні саме вам.