1. Home
  2. Блог
  3. Продукти, що допоможуть захистити ваше серце

Продукти, що допоможуть захистити ваше серце

Є дані про те, що деякі продукти можуть захистити наше серце, адже впливають на рівень холестерину.  Те, як ви готуєте натуральні продукти,  відварюєте або готуєте на грилі тощо, дуже впливає на  здоров'я. 

titleImage

Зображення з сайту https://totalshape.com/

Жирна риба

Наприклад: оселедець, лосось, сардини та скумбрія. Людям з цукровим діабетом рекомендується їсти дві порції на тиждень. Вони є добрими джерелами омега-3 жирів і довели свою ефективність у профілактиці та лікуванні серцево-судинних захворювань. 

Мета-аналіз різних досліджень дозволив вченим вивчити докази того, що деякі продукти можуть знижувати рівень холестерину в організмі. Наприклад, Соєвий білок, помідори, насіння льону та мигдаль викликали  невелике зниження. Авокадо та куркума могли призводити до помірного чи значного зниження. Бобові, фундук, волоські горіхи, продукти з високим вмістом клітковини та цільнозернові продукти і зелений чай призвели до незначного чи помірного зниження холестерину.  Поговоримо трохи глибше про різні види продуктів. 

Фрукти й овочі

Дані показують, що вживання фруктів та овочів знижує ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ). Вони містять багато клітковини й мало калорій, щоб контролювати свою вагу. Крім того, їх фітохімічні речовини (флавоноїди, каротиноїди, алкалоїди тощо), вітаміни, мінерали та антиоксиданти допомагають підтримувати здоров'я.

Горіхи

Наприклад: волоські горіхи, фісташки, мигдаль та кеш'ю, лісові горіхи тощо. Дослідження показують, що регулярне вживання горіхів може знизити рівень холестерину та загальний ризик серцево-судинних захворювань. Частково це пов'язано з тим, що, крім ненасичених жирів, горіхи містять рослинні стероли та станоли  та багаті на клітковину. Для отримання найкращого ефекту варто регулярно включати в раціон різноманітні горіхи.

Клітковина

Корисна клітковина міститься в багатьох продуктах, які доцільно включати в раціон. Наприклад, горох, квасоля, сочевиця, броколі, білокачанна капуста, яблука, ягоди, чорнослив та солодка картопля. Цільнозернові продукти також містять велику кількість розчинної клітковини, що допомагає регулювати рівень холестерину.

Овес та ячмінь

Вони багаті на тип розчинної клітковини, званої бета-глюканом, яка утворює гель, що зв’язує холестерин в організмі та запобігає його всмоктуванню в кровотік.

Рослинні стероли/станоли

Рослинні станоли і стероли (іноді називають фітостеролами) природним чином містяться в невеликих кількостях у горіхах, насінні, фруктах, овочах, бобах, сочевиці та рослинній олії, а також цільнозернових продуктах. Дослідження показали, що щоденне вживання близько 2 г рослинних стеролів і станолів може знизити рівень холестерину. Але це залежить від часу приймання, взаємодією з іншими продуктами та наявним рівнем холестерину в організмі людини.  Щоб це добре працювало, їх потрібно регулярно їсти під час їжі. В дослідженнях було виявлено, що ефективність від вживання стеролів вище, коли рослинні стероли споживалися разом з заправкою для салатів, молоком чи йогуртом та іншими. Проте, є певні обмеження по споживанню цих речовин. Тому важливо проконсультуватися із лікарем, перш ніж ви захочете активно споживати їх у своєму раціоні.