1. Home
  2. Блог
  3. Які продукти допоможуть контролювати діабет

Які продукти допоможуть контролювати діабет

Коли ми читаємо рекомендації по споживанню поживних речовин, то в них приводяться норми споживання окремих речовин - жирів, білків, вуглеводів. Але ми їмо не речовини, а продукти, що містять ці речовини. Тому пропонуємо вам поговорити про ті продукти, які будуть корисні для контролю діабету 2 типу.

titleImage

1. Зелені листові овочі

Зелені листові овочі «укомплектовані» необхідними вітамінами, мінералами та поживними речовинами. Вони також здійснюють мінімальний вплив на рівень цукру в крові. Листова зелень, включаючи шпинат і капусту, є основним рослинним джерелом калію, вітаміну А і кальцію. Вони також забезпечують білок і клітковину.

Деякі дослідники говорять, що зелені листові овочі, корисні для людей з діабетом через високий вміст антиоксидантів і ферментів, що розщеплюють крохмаль.

2. Цілісні зерна

Цілісні зерна містять велику кількість клітковини і більше поживних речовин, ніж рафіновані білі зерна. Дотримання дієти з високим вмістом клітковини важливо для людей з діабетом, тому що клітковина сповільнює процес травлення. Повільне поглинання поживних речовин допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові.

3. Жирна риба

Жирна риба є корисним доповненням до будь-якої дієти. Жирна риба містить важливі омега-3 жирні кислоти. Людям необхідна певна кількість корисних жирів, щоб підтримувати функціонування свого тіла і зміцнювати здоров'я серця і мозку.

Дієта з високим вмістом поліненасичених і мононенасичених жирів може поліпшити контроль цукру в крові і рівень ліпідів в крові у людей з діабетом.

4. Квасоля

Бобові є відмінним варіантом харчування для людей з діабетом. Вони є джерелом рослинного білка, і можуть задовольнити апетит, допомагаючи людям знизити споживання вуглеводів. Квасоля також має низький глікемічний індекс і допомагає контролювати цукор крові.

5. Волоські горіхи

Горіхи є ще одним відмінним доповненням до дієти. Як і риба, горіхи містять корисні жирні кислоти, які допомагають зберегти здоров'я серця. У волоських горіхах особливо багато омега-3 жирних кислот, що важливі для хорошого здоров'я серця.

Люди з діабетом можуть мати більш високий ризик серцевих захворювань або інсульту, тому важливо отримувати ці жирні кислоти через дієту.

Волоські горіхи також забезпечують ключові поживні речовини, такі як білок, а також вітамін B-6, магній і залізо.

6. Цитрусові

Дослідження показали, що цитрусові, такі як апельсини, грейпфрути і лимони, мають протидіабетичну дію. Вживання в їжу цитрусових - відмінний спосіб отримати вітаміни і мінерали з фруктів без вуглеводів. Деякі дослідники вважають, що два біофлавоноідних антиоксиданта, звані гесперидин і нарингин, відповідальні за протидіабетичну дію апельсинів.

7. Ягоди

Ягоди містять антиоксиданти, які можуть допомогти запобігти окислювальний стрес. Окислювальний стрес пов'язаний з широким спектром захворювань, включаючи хвороби серця і деякі види раку.

Дослідження показали хронічно підвищений рівень окисного стресу у людей з діабетом.

Чорниця, ожина, полуниця, червоний виноград і малина містять велику кількість антиоксидантів і клітковини, що дозволяє зменшити окисний стрес та уповільнити процес вивільнення глюкози в кров. Вони також містять вітаміни і мінерали і стануть надійним помічником в контролі діабету.

Нагадаємо, неінфекційні (хронічні) захворювання роблять найбільш вагомий внесок у загальний тягар хвороб.