1. Home
  2. Блог
  3. Цукор, діабет та ваше харчування

Цукор, діабет та ваше харчування

Оскільки при цукровому діабеті (ЦД) рівень глюкози в крові довгий час може бути вище норми, можна було б припустити, що основною причиною хвороби є вживання цукру. Але як насправді цукор впливає на розвиток цукрового діабету?

В яких продуктах міститься цукор?

Цукор природним чином міститься у фруктах, овочах: глюкоза, фруктоза та молочних продуктах: лактоза. Його також додають в їжу та напої виробники харчових продуктів чи кожен самостійно, коли готує страви. Ці типи доданих цукрів називаються «вільними цукрами», і вони також присутні в в чистих фруктових соках, смузі, сиропах та меді. Суперечки про цукор та здоров'я переважно ведуться навколо вільних (доданих) цукрів.

До вільних цукрів відносять:

  • столовий цукор, який ми додаємо до наших напоїв або сухих сніданків;
  • цукрова пудра, що використовується у випічці;
  • цукри, приховані в соусах, консерваціях, готових стравах, тортах та напоях;
  • мед та сиропи;
  • чистий фруктовий сік;
  • смузі.

Дізнайтеся свій ризик цукрового діабету 2 типу.

Важливо періодично проходити тест на ризик виникнення цукрового діабету 2 типу, адже з віком цей ризик зростає.

Пройти тест
titleImage

Щоб дізнатися про свій ризик розвитку ЦД 2 типу в найближчі 10 років, пропонуємо пройти наш короткий онлайн-тест.

Цей тест є частиною Уніфікованого клінічного протоколу первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу», затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров'я №1118 від 21 грудня 2012 року.

А отже – він може бути використаний сімейним лікарем у медичній практиці