Гестаційний діабет

Гестаційний діабет (ГД) це порушення обміну вуглеводів (різного ступеня тяжкості), що виникає та діагностується під час вагітності. Під час вагітності плацента виробляє гормони, що спричиняють резистентність до інсуліну, внаслідок чого підвищується рівень цукру в крові у вагітної жінки.

Під час вагітності  організм жінки виробляє більше гормонів і зазнає певних змін. Такі зміни можуть призвести до того, що клітини організму будуть використовувати інсулін менш ефективно, такий стан називається інсулінорезистентністю. Внаслідок інсулінорезистентності підвищується рівень цукру в крові у вагітної жінки.

Діагностика гестаційного діабету

Гестаційний діабет зазвичай розвивається приблизно на 24 тижні вагітності.

Він не має жодних симптомів. Історія хвороби та наявність факторів ризику можуть допомогти лікарю оцінити  ймовірність розвитку цього стану.

Для уточнення діагнозу лікар може призначити проведення спеціального тесту вагітним жінкам, які входять до групи з високим рівнем ризику, під час першого триместру вагітності. Якщо ГСД проявляється у вагітної жінки вже до 20 тижнів вагітності, то може йтися про цукровий діабет, який був уже до вагітності, але протікав приховано і проявився тільки в період вагітності. Жінкам із середнім рівнем ризику тест проводиться на 24-28 тижні вагітності. У цей період також проводиться повторний тест жінкам з нормальними результатами першого тесту.

Фактори ризику гестаційного діабету:

  • Надмірна вага або ожиріння до вагітності.
  • Патологічне (надмірне) збільшення ваги у І‑ІІ триместрах даної вагітності.
  • Недостатня фізична активність.
  • Наявність синдрому полікістозних яєчників.
  • Наявність найближчого члена сім’ї, хворого на цукровий діабет.
  • Народження раніше дитини вагою понад 4 кг
  • Наявність ГСД при попередній вагітності
  • Вживання тютюну.

Чи можна уникнути гестаційного діабету?