1. Home
  2. Блог
  3. Сіль та цукровий діабет: на що звернути увагу

Сіль та цукровий діабет: на що звернути увагу

titleImage

Збільшення виробництва все більш і більш технологічно обробленої їжі, швидка урбанізація та зміна способу життя трансформують режими харчування. Харчових продуктів, які пройшли серйозну технологічну обробку, стає все більше і вони стають усе більш доступними. Люди в усьому світі споживають більше висококалорійних продуктів з високим вмістом насичених жирів, транс-жирів, цукру та солі. Сіль - основне джерело натрію, а надмірне споживання натрію призводить до високого артеріального тиску та підвищеного ризику серцево-судинних захворювань і інсульту.
В той же час зі зміною режимів харчування люди стали споживати менше фруктів і овочів, а також харчових волокон (наприклад, з цілісного зерна), які є ключовими компонентами здорового харчування. Фрукти та овочі містять калій, який сприяє зниженню артеріального тиску.

Сіль в раціоні може поступати з технологічно оброблених продуктів харчування, або внаслідок особливо високого вмісту в них солі (наприклад, готові блюда, м'ясо, що пройшло технологічну обробку, таке як бекон, шинка та салямі, сир, солоні закуски та локшина швидкого приготування, серед іншого), або внаслідок того, що вони часто споживаються у великих кількостях (наприклад, хліб і продукти переробки зернових). Сіль також додають у їжу під час приготування (бульйон і бульйонні кубики) або за столом (соєвий соус, рибний соус і кухарська сіль).

Хоча сіль не впливає на рівень глюкози в крові, важливо обмежити кількість їжі в рамках контролю діабету, оскільки занадто багато солі може призвести до:

  • Підвищення кров’яного тиску
  • Збільшити ризики серцевих захворювань, інсульту та захворювань нирок
  • Збільшити ризик розвитку деяких видів раку

Знаючи про джерела додавання солі та дотримуючись кількох простих кроків, ви легко зможете зменшити кількість споживаної солі.

Основні джерела солі

  • оброблені харчові продукти, такі як готові страви та їжа на виніс
  • солоне м’ясо, таке як шинка, бекон тощо
  • солоні закуски, такі як чіпси, попкорн, солоні горіхи та печиво
  • бульйонні кубики, приправи з вмістом солі та соєвий соус
  • сир
  • креветки, копчена риба та анчоуси
  • кетчуп, майонез, соління, кетчуп
  • хліб та сухі сніданки
  • консерви, що містять сіль
  • консервовані, упаковані та розчинні супи
  • фастфуд
  • м’ясні вироби, такі як ковбаси, сосиски, паштети тощо