1. Home
  2. Блог
  3. Гіпертонічна хвороба: фактори ризику

Гіпертонічна хвороба: фактори ризику

Тиск в артеріальному руслі, яке забезпечує переміщення крові від серця до органів, являє собою добуток значень серцевого викиду і загального периферичного опору судин.

Зміна цих показників відбувається під впливом широкого спектра патофізіологічних чинників, переважно в різних їх поєднаннях.

titleImage

Артеріальна гіпертензія розвивається під впливом:

  • генетичних механізмів,
  • екзогенних факторів - надмірного вживання солі, психоемоційного стресу, ожиріння
  • метаболічних факторів (підвищений рівень глюкози крові, підвищений рівень холестерину)

Цукровий діабет призводить до ушкодження артерій і робить їх мішенями для затвердіння, що називається атеросклерозом. Це може спричинити високий кров’яний тиск, який, якщо його не лікувати, може призвести до проблем, включаючи пошкодження кровоносних судин, серцевий напад та ниркову недостатність.

У порівнянні з людьми з нормальними показниками артеріального тиску у людей з гіпертонією частіше спостерігаються:

  • Ішемічна хвороба серця
  • Інсульт
  • Захворювання периферичних судин, затвердіння артерій у ногах та ступнях
  • Серцева недостатність
  • Цукровий діабет

У осіб, які мають найближчих родичів до 55 років з АГ, ризик розвитку гіпертонічної хвороби збільшується в 4 рази.

Роль надлишкового дієтичного вживання натрію (солі) в розвитку АГ була яскраво продемонстрована в Японії. Завдяки впровадженню Національної освітньої програми з обмеження вживання солі за двадцять років вдалося значно знизити частоту гіпертензивних цереброваскулярних катастроф (інфарктів, інсультів тощо).